SW İlk Ders


Solidworksteki ilk dersim sadece programa ait basic konuların bir başlangıcıydı, ama programın nasıl işlediğine ve nasıl geliştirildiğine dair az çok fikir sahibi oldum.

Programı yükleyip, kurup o zorlu aşamaları geçerseniz programı açtığınızda karşınıza şöyle





















Ekranlar çıkıyor ve artık programı kullanmaya hazırsınız!

Açtıktan sonra

File-New Part-Okay

adımlarını takip ediyoruz. Daha sonra karşımıza

  • Front sketch
  • Top sketch 
  • Right sketch
seçenekleri çıkıyor. İstediğinizi seçmekte özgürsünüz ama biz başlangıç olarak front (ön) sketch kullanıyoruz. Ve solidworks çizime hazır!

Smart dimension'a tıklayarak çizeceğiniz şekilleri bulabiliyorsunuz. Derste basic şekillerin çizimini öğrendik. Solidworkste iki renk var, mavi ve siyah. Mavi çizgiler belirsiz, siyahlar belirli şekiller için kullanılıyor. Çizgileri tanımlı hale getirmek için uzunluklarını ve birbirlerine göre olan konumlarını belirlemeniz gerekiyor. Bu söylediğim kulağınıza kolay gelmesin, ilk ödevimiz tüm çizgileri siyah yapmakla ilgili, yani başlangıç için çizgileri tanımlı yapmak biraz karmaşık. Çizim sayfasını belirledikten sonra bir orijinimiz oluyor. Bu koordinat düzleminde belirli fonksiyonlar belirleyerek çizimlerimizi yapıyoruz. Smart dimension da burada bize fonksiyonumuzu seçtiriyor. Bir çizgi fonksiyonu da seçebilirsin, dörtgen, kare, çember, yay, yer fıstığı benzerimsi ilginç bir şekil fonksiyonu da. 

Çizgi fonksiyonundan bahsedelim;
Birden fazla çizgi çizdiğimiz zaman onların birbirine göre durumlarını, onların uzunluklarını belirtmediğimiz sürece çizgileri tanımlayamayız. Bu da çizgilerin mavi kalması anlamına gelir. Çizgilerin birbirine göre durumları paralel, vertical, eşit olabilir. Hatta çizgileri seçip aralarındaki açıyı belirleyebilirsin, belirlediğin zaman çizgiler belirlenmiş olur ama boyları belirlenmediği sürece ucunda mavi bir nokta kalır, bu da belirsiz olduğu anlamına gelir. Boyunu da ctrl'ye basıp çizgiyi seçerek belirleyebiliyorsun. Ama uzunluk ölçülerinde bilgisayarın baz aldığı ölçü inç ayarındaysa sağ alt köşede ölçü birimi değiştirebilir. İnç türünde ölçü biliyorsanız size kalmış tabii.

Çizimlerde hemen çizginin altındaysa dikdörtgen çizimleri var. Yanındaki oka basarak farklı dikdörtgen çizim taktiklerini bulabilirsiniz. Bazılarında 2 köşeyi seçerek, bazılarında 3 nokta seçerek bazılarında çizgilerini belirleyerek, veya bazılarında merkezi belirleyerek dikdörtgenler çizilebilir, ayrıca paralelkenar seçeneği de var.

Dikdörtgen çiziminden kare yapmak istersen, yaptığın dikdörtgende iki kenarı eşit yapabilirsin bunun için de ctrl'ye basarak iki kenarı seç, equal’e basarak eşitle, bu sayede siyah bir kare elde edersin. 

Circle’a geçelim;
Çizimde çizginin yanındaki circle seçeneği ile farklı özellikleri kullanarak çember çizilebilir. merkezi seçtikten sonra smart dimension ile çapı belirleyebilirsin. sadece merkezi belirlediğin zaman çember yine mavi olur, yarıçap/çap belirlendikten sonra çember siyaha döner.

Son olarak ark(yay çizimi)
Ark çizmek için de yine çizimlerde circle’ın altındakini kullanıyoruz. Onda da yayın ölçüsünü belirlenebiliyor.

Ark çizimini aynı zamanda line fonksiyonuyla da yapabiliriz. (Yani çizgi çizimiyle)
Line fonk girelim, noktayı belirledim, sonra çizgi çizer gibi gittim ama çizmedim. Daha sonra geri geldim. Başlangıç noktasının yanında sarı bir daire olduğunu fark edince de gittiğin yere bir ark çizmiş olacaksın. 

Çizimler dışında genel kullanımda öğrendiğim bazı şeyler de, 

Bir fonksiyona başladığınız zaman genelde çıkmanız çok zor oluyor ve tıkanıyorsunuz. Okun yanında işaret varsa o fonksiyondan çıkmamış demektir. Fonksiyondan çıkmak için esc'ye basmanız yeterli, başlamak içinse çizimlerden herhangi birini seçmeniz. 

Fonksiyondan çıkınca biraz daha "özgür" hareket ediyorsunuz. Sol klikle yukarıdan aşağı bir alan tararsanız mavi tararsınız, bu taramada belli bir bölgeyi seçmeniz için çiziminizdeki tüm parçaları taramanız gerekir. Aşağıdan yukarı bir bölgeyi tararsanız da yeşil tararsınız. Yeşil taranan bölgede ise bölgeye dahil olan her nokta için o noktayı içeren fonksiyonun tamamı seçilir. Taramayı başaramıyorsan da muhtemelen hala fonksiyonda takılı kaldın, esc'ye basman yeterli 😀😀

Benim ve Baran'ın kafasını en çok karıştıran soru ise (aslında daha çok baran'ın, çıkışta hala çıldırıyodu😂😂😂😂)

Çizgiler maviden nasıl siyaha döner?

Yukarıda daha açık aslında, ama özetle çizgileri belirledikten sonra siyah olmasını istediğin hepsini ctrl ile seçip dimensiondan ölçü giriyorsun ya da diğer çizgilere göre durumunu belirtiyosun. Ölçü belirlendiğinde her şeyi belirli olduğu için de siyaha dönüyor.

Henüz çok basic çizimlerdeyiz, ram yetersizse çizimler karışıklaştıkça bilgisayar kasmaya başlayabiliyormuş. Bir çeşit bilgisayarım yeterli mi testi olacak sanırım. 

Açıkçası ilk derste ben çok eğlendim, çok kolay gelmiyor ama zamanla iyiye gideceğinden eminim, bize bu dersleri verenler de çok ilgili, anlamayanlara gelip birebir anlatıyolar ve sıkıntı çekmiyoruz.

SW ilk dersi bu kadardı, perşembe günki dersin anlatımında görüşmek üzere!! (Saat 1.40 oldu, yurt odamdaki ilk gecemi bu özete harcadım, umarım yardımcı olmuştur😊😊)

Yorumlar

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar

Resim