Elektrik Elektronik Mühendisliği Hakkında

Bir elektrik elektronik mühendisi adayı olarak bölümümü tanıtmam gerekirse,

Elektrik elektronik mühendisliği nedir?

Neden elektrik mühendisliği veya elektronik mühendisliği değil de elektrik elektronik mühendisliği?

Mezunları ne iş yapar, nelere yönelebilir?

Genelde sorular bunlar ve türevleri oluyor. Ben de bildiğim kadarıyla yanıtlamaya başlıyorum.

Her şeyden önce mühendisliğin tanımını yapmak istiyorum kendi kelimelerimle. Mühendislik herhangi bir problem anında sorunu tespit etmek ve buna uygun çözüm üretmek aşamalarının en gelişmiş hali ve mesleğe yansımış halidir. Toplumun ihtiyaçları, teknolojinin ve dünyanın gerektirdikleri üzerinden başlayan ihtiyaçlara çözüm bulmak için genellikle pratik temeli olan bir meslektir.

Şimdi gelelim elektrik ve elektroniğe. (eser miktarda lise fizik bilgisi içerir)

Elektrik maddelerdeki yüklerin varlığı ve hareket etmesi sonucu oluşan bir özelliğidir. Elektronik ise maddedeki (havalı söyleyişiyle) hareketli yüklerin (yani daha net bir şekilde elektronların) etkisiyle oluşan olayları inceleyen bir bilim dalıdır. Elektrik maddenin fiziksel özelliklerini inceler, yani fiziğin bir alt dalıdır diyebiliriz. Elektronik ise maddenin elektriksel özelliklerini kullanarak sistemler oluşturur ve bu sistemleri inceler (bakın araya sistemler geldi, yani hoooppp alanımız kaydı) bu yüzden mühendisliğin bir alt dalıdır.

Ama tahmin edersiniz ki bu iki kavram da birbirini tamamladıkları için birlikte okumak en güzelidir. Zaten elektrik elektroniği öğrendikçe ve ilerledikçe elektriğe veya elektroniğe yönelik alanlar karşımıza çıkıyor ve biz hangisini beğenirsek o yolda ilerliyoruz. Benim okulumda bulunan bölümlerden bazıları;

Elektronik
Kontrol
Haberleşme
Mikrodalga ve Antenler
Biyomedikal
Robotik (bu lisans üstü için)

Ve bunlara benzer birkaç tane daha seçmeli dersimiz olacak. Bunlardan da hangisi ilginizi çekiyorsa son sene ona yöneliyorsunuz. Benim şu anki planım sanırım haberleşme gibi görünüyor. Ama bir şekilde araya nanoteknoloji de ekleyip öyle ilerlemek istiyorum.

Yukarıda yazdığım soruları kendime göre az çok cevapladığımı düşünüyorum. Şimdi gelelim benim bu bölümü seçme nedenime...

Toplumdaki saçma bir algı "kızlardan mühendis mi olur ya hahahahha mühendis kızlar zaten güzel değildir" olsa da bizim bölümde hatırı sayılır miktarda kız var ve gerikafalı olmayan insan sayısı arttıkça da bu algı yıkılacak. Kızlardan mühendis olur, hem de fıstık gibi olur.

Lys sonucum geldiğinde ne istediğim hakkında en ufak bir fikrim yoktu. Tıp ya da dişçilik yazmak gibi fikirler geliyordu kafama ama kendimi en çok mimarlığa yakın hissediyordum. Karar vermem için 2 haftam vardı ve bütün meslekler hakkında bilgi sahibi olup en sonunda kendimi neye yakın hissediyorsam ona gitmem gerekiyordu. Çünkü tüm hayatımı mesleğime adayacaktım ve neredeyse bütün ideallerim mesleğimden geçecekti.

Karar vereceğim 2 haftam çok dolu dolu ve kararsız geçti. Bütün seminerlere katıldım. Bütün meslekleri araştırdım, kendimi yakın hissettiğim (hatta hissetmediklerim de dahil) mesleklerin artı ve eksilerini yazdım..... Karar vermek gerçekten zordu çünkü hatırı sayılır bir puanım vardı ve istediğim mesleği seçebilirdim.

Son günlere yaklaştıkça biyolojik alanlar kafamdan silindi, ama teknik alanlar arasında hala aradaydım. Ailede 2 tane makine mühendisi vardı ve kendimi teknik alanlarda daha güçlü hissediyordum. Listemde inşaat mühendisliği bile duruyordu 4 gün kala 😁 Son gün kendimi biraz daha toparladım. 4-5 yıl sonra neler yapmak istediğime odaklandım ve karar aşamasına geldim. Ya makine mühendisliği yazacaktım ya da elektrik elektronik. Tabiki bu aşamaya gelince vermem gereken karar kendini çok belli etmişti 😀

Bu karara gelmemdeki sebeplerse:
1)Mühendislerin yurt dışında başka herhangi bir mesleğe göre çok daha avantajlı olması
2)Küçüklükten beri ailemle yaptığım mühendis tabanlı projelerden çok zevk alıyor olmam
3)Sorunu bul, çözüm üret, çözümü uygula basamaklarında kendimi yetenekli bulmam
4)Bölümün çok geniş olması ve fikrim değişse bile kendime tekrar uyacak bir yere yönelebilecek olmam
5)Ailede çok fazla mühendis olması ve kariyerim boyunca onlardan da çok fazla şey öğrenebileceğimi bilmek
6)Mühendisliğin masabaşı iş yerine dinamik ve heyecanlı olması
7)Tasarım yapmayı sevmem

Ve sanırım aklıma en çok yatan da, sınavda 1. olsan ne yazardın sorusuna elektrik elektronik mühendisliği diye cevap vermem.

Bu karar böyle verildi, şimdi bunun bir parçasıyım ve böyle olduğum için de çok mutluyum, ailem akrabalarım arkadaşlarım ve kendim de bununla gurur duyuyoruz.

En önemlisinin kendinize uygun meslek bulmak olduğunu bilerek yola çıkarsanız, siz merak edip bir şeyleri araştırırken bile aslında mesleğinize katkıda bulunursunuz. Darısı diğer tüümmm üniversite hazırlık sonrası kafası karışanların başına!

Yorumlar

Popüler Yayınlar

Resim